CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

torsdag 24. april 2008

Lyrikk


Det er ikke sant
at tiden går
Den kommer
Med blikket i ditt
kommer tiden til deg
og blir

Som da jeg var tolv
og skogsfuglen
tungrodd bakset opp
mellom grenene
Og ble hos meg
Slik. Alltid

Paal Brekke 1992

Paal Brekke levde fra 1923 til 1993. Han hadde en sentral rolle når det gjaldt å få introdusert den mer modernistiske lyrikken i Norge etter andre verdenskrig. Dette fremmet han ved å skrive dikt, gjendikte fra den moderne verdenslitteraturen og journalistikk, essay og innføringer i lyrikk. Han skrev også en lærebok om å skrive poesi.

Lyrikk
Ordet lyrikk kommer av det greske ordet lyra som betyr lyre. En lyre er et strenginstrument, og i det gamle Hellas var det normalt at lyrikk var sangbar diktning. Lyrikk er en av de tre sjangerene innenfor skjønnlitteratur, sammen med drama og epikk. Kjennetegn for lyrikken i dag er at tekstene ofte har musikalske eller visuelle virkemidler, stemmen i teksten og det som omtales er i stor grad nær hverandre. Teksten er ofte gjerne kort og ”mettet” i betydningen. Lyriske tekster får sagt mye på få ord.

1 kommentarer:

LK sa...

Hva mener du dette diktet handler om? Og hvorfor har du valgt det? Skriv gjerne en oppfølgingskommentar eller et innlegg hvor du går mer inn på disse spørsmålene.